Vintagetrenden – att tänka på

En trend som har växt sig allt starkare de senaste åren är vintagetrenden, det vill säga att köpa kläder av hög kvalitet second hand. Allra helst ska man göra ett riktigt fynd och hitta en läderjacka eller annat dyrt plagg i fint skick för en billig peng, så att man kan skryta om det för sina kompisar. Att denna trend har växt sig så stark beror sannolikt på flera kombinerade faktorer, till exempel att allt fler vill uttrycka en personlig stil, och att allt fler blir medvetna om den miljöpåverkan som modeindustrin har.

För att man ska kunna göra de där riktiga fynden när man handlar vintagekläder gäller det dock att man har vissa saker i åtanke. För det första gäller samma sak som när man handlar nya kläder – man ska inte impulsköpa något bara för att det är billigt eller för att plagget är från ett visst märke. Man bör istället tänka efter vid vilka tillfällen man kan ha användning för plagget, och om det matcher ens övriga garderob. En annan anledning att tänka sig för är att man inte har någon rätt att reklamera plagget (om det inte skulle visa sig att det var något fel på det som man inte blev informerad om). Därför bör man alltid undersöka plagget noga innan man köper det. Det kan till exempel vara en bra idé att lukta på plagget, för att se om den har någon unken lukt eller svettdoft som kan vara svår att tvätta bort. Då är det knappast någon idé att köpa plagget, hur mycket man än tycker om det.

Om man är ovan vid att handla second hand kan det också vara bra att förbereda sig mentalt inför turen, för att inte tappa orken. Det krävs nämligen betydligt större ansträngning för att hitta ett fynd i en second hand-butik än i en vanlig klädbutik. I en second hand-butik måste man mer eller mindre gå igenom hela butiken, plagg för plagg, om man vill vara säker på att man inte missar något. När man börjar bli rutinerad lär man sig dock sannolikt vad man ska titta efter, till exempel vissa mönster man tycker om eller ett material som verkar intressant, vilket gör att man kan hoppa över stora delar av det som hänger på galgarna. Man bör dock ändå vara beredd på att tillbringa någon timme eller två i butiken, beroende på hur stor den är.

Slutligen är ett tips att alltid spana in second hand-butiker utanför storstäderna när man har möjlighet. Eftersom befolkningsmängden är större i städer säger det sig naturligt att konkurrensen om de verkliga fynden är större där. Besöker man en second hand-butik längre ut på landsorten har man med andra ord större chans att fynda.

I vissa lägen passar det dock inte att köpa kläder second hand, till exempel när man ska ordna profilkläder till företaget. Då får man istället gå in på sidor som Medtryck.com, där man kan skapa tröjor och andra kläder med tryck snabbt och enkelt. Vill man ändå minska sin miljöpåverkan så mycket som möjligt kan man alltid skänka profilkläderna till en second hand-butik när de har gjort sitt.

picorama