Att trender inom mode ibland kan vara knepiga eller opraktiska är inte något alla stoppas av när det gäller att se bra ut och locka uppmärksamhet. Men vissa historiska modetrender har varit direkt farliga. Det har funnits moderiktiga kläder som kunnat åsamka dess bärare stor skada eller till och med beröva dem livet. Det plagg vi kanske mest associerar med hälsoproblem är de korsetter som blev populära bland överklassens damer under sent 1800-tal. Idealet för kvinnor var att ha en small midja, och korsetterna drogs därför åt så hårt att bäraren inte minst kunde få svårt att andas; det kunde till och med leda till brutna revben eller att inre organ skadades av komprimeringen. Ett annat obekvämt plagg som kvinnor bar under 1800-talet var krinoliner. Krinoliner var voluminösa underkjolar som också skulle få midjan att se smalare ut, men trenden drevs till sin yttre gräns och till slut konstruerades de med stålramar klädda i tyg. Dessa var inte bara otympliga och kunde fastna i vagnshjul eller fånga vinden likt ett segel, men var dessutom brandfarliga och så svåra att komma ur att om de antändes kunde det mycket väl innebära bärarens död.
Giftiga trender i modet
Många modetrender var också bokstavligen talat giftiga. För att det skulle synas att man inte spenderade tid i solen, vilket associerades med arbetarklassen, ville överklassens damer se bleka ut. Detta åstadkoms med hjälp av hemgjort smink som innehöll bly. Blyet frätte huden och orsakade med tiden sår och eksem, något som fick damerna att applicera tjockare lager av sminket, vilket till slut kunde leda till blyförgiftning. En annan giftig trend var den nyans av grön som kallades Parisgrön, vilken tillverkades med hjälp av det mycket toxiska ämnet arsenik. De som bar plaggen blev ofta sjuka, men hårdast drabbades de som tillverkade färgämnet i fråga. Det är lätt att undra hur folk ens kunnat fundera på att att utsätta sig för dessa faror. Ibland har det berott på okunskap, men det är också viktigt att förstå att folk är mer trendkänsliga än de tror. Vad som uppfattas som vackert är starkt definierat av kulturen man lever i, och när alla omkring en uttrycker en gemensam åsikt är det lätt att övertyga sig själv att man delar den. Historiskt sett var man också ofta illa tvungen att följa det senaste modet slaviskt för att inte bli socialt utdömd.
Allt för att se rik ut
Idag har vi tillgång till bra tandläkare och akut tandvård och behöver därmed inte oroa oss alltför mycket över vårt sötsug. Men på det sena 1500-talet i England ansågs det fint att ha dåliga tänder – det var ett ett tecken på att man hade råd med socker, som var en lyxvara på den tiden. Som förebild stod drottning Elizabeth I själv, som enligt historiska källor skall haft så svarta och förruttnade tänder att hon var svår att förstå när hon pratade. De som inte hade råd att äta mängder med socker efterliknade istället drottningen genom att måla sina tänder svarta. Många moderiktiga kläder var också medvetet opraktiska för det visade att man inte behövde arbeta. I Venedig på 15- och 1600-talet bar kvinnorna plattformsskor av enorma proportioner. Höjdens på ens klackar avspeglade ens sociala och ekonomiska status, och klackarna kunde vara så höga att bäraren inte kunde gå utan hjälp. På Museo Correr i Venedig finns ett par skor med klackar som mäter 50 cm.