Kreativa svenska modeskapare

De flesta människor älskar mode och lägger ner en hel del tid på att förfina den personliga stilen. Vårt nordiska klimat gör dessutom det säsongsbetonade modet extra intressant. För en del är det också något av en hobby att hitta en alldeles individuell och egen stil. Det är här unika svenska modeskapare kan inspirera med sina kreationer. Sverige har en hel del att bjuda på när det gäller modedesigners och klädskapare. Beata Szenfeld, Ida Sjöstedt och Anna Holtblad har alla lyckats forma sina egna kollektioner och skapa sig varumärken med egen signatur.

Beata Szenfeld

Beata Szenfeld är en svensk modeskapare och designer som är känd för sin ovanliga stil och experimentella kreationer på gränsen mellan kläder och modern konst och här kommer hon verkligen till sin rätt. Skolad på Beckmans designhögskola startade hon efter examen 2002 klädföretag under eget namn. Beata är mest känd för sin förkärlek för att arbeta med tyg från secondhandkläder. Framför allt ger hon detta material nytt liv genom att strukturera om designen samt omforma funktionen på nyskapande sätt. Resultatet blir ofta fantastiska vintagekollektioner med färgstarka applikationer, dekorationer, blekningar samt kreativ konstruktionslek med bak och fram samt ut och in. Hon är också känd för att ha vunnit realityprogrammet “Fashion House” på TV3 där vinsten var praktik hos den berömda modedesignern Stella McCartney. Szenfeld lockar främst den yngre generationen med sin nästintill punkiga inställning till design.

Ida Sjöstedt

Ida Sjöstedt är en annan svensk modedesigner som bland annat är känd för att ha designat prinsessan Sofias brudklänning inför kronprinsbröllopet 2015. Efter textil och beklädnadsteknisk linje på gymnasiet åkte Ida till London för att studera på London College of Fashion. 2001 återvände hon till Sverige och startade sitt eget klädskaparmärke “Ida Sjöstedt”. Hennes individuella stil består av kläder med mycket spets och en tydlig nisch åt det feminina hållet. Det är kanske inte så konstigt att hon 2010 riktade in verksamheten på “Ida Sjöstedt Coutoure”. Här producerar hon måttbeställda kläder till bland annat galor och bröllop. Vidare har hon vunnit Guldknappen två gånger och 2016 fick hon utmärkelsen “Årets designer” på den prestigefulla Ellegalan. Sjöstedt lockar såväl yngre som äldre kvinnor med sin romantiska design.

Anna Holtblad

Modeskaparen Anna Holtblad utbildades vid anrika Beckmans designhögskola. Hon blev först känd för sina stickade långkoftor och jackor samt en hel del omsorgsfullt handvirkade och stickade plagg som fortfarande säljer. 1987 startade hon klädföretaget Anna Holtblad AB där hon främst inriktar sig på hållbarhet i såväl tygval som design och produktion. Holtblad har en egen klädbutik på Östermalm och säljer en hel del tidlösa och klassiska plagg av karaktären garderobsfavoriter. Vidare har hon dessutom vunnit Nordiskt Designpris 1995 och Elles hederspris 2007. Holtblads kläder är framförallt mainsteam men säljer i alla ålderskategorier.