De föränderliga kroppsidealen – mode för kroppen

Kroppen har genom tiderna länge varit ett sätt att visa omgivningen ens status. Innan 1800-talet var övervikt ett tecken på välstånd; att man hade mat i överflöd. Därför målades kvinnor ofta med kurviga, lätt överviktiga kroppar. Likaså män med magar. Under 1800-talet skulle skillnaden synas ännu mer. Nu skulle kvinnor och män som var överklass ha blek hy. Detta för att visa att de inte behöver vara utomhus för att jobba. Man skulle också vara smal. Kvinnor inom arbetarklassen skulle vara mer robusta eftersom arbetsdugligheten prioriterades. Närmare 1850-talet så introducerades korsetten för att få en så smal midja som möjligt, även om kroppen tog skada. Det var först under tidigt 1900-tal som läkare började kritisera kroppsidealet med smal kropp. Därför började lösa kläder introduceras som kunde dölja en viss övervikt istället. Men fortfarande var detta kroppsideal som gällde överklassen eftersom övriga klasser inte hade tid eller pengar att lägga på utseendet.

Efter första världskriget

Det var först efter första världskriget som kroppsidealen började mjukas upp. Kvinnorna skulle gärna se lite mer androgyna ut med kort hår, små bröst och utan att accentuera midjan. Sen kom andra världskriget och modet gick helt åt motsatt håll: eftersom ransoneringen skedde över hela Europa ville man istället genom mode visa upp flärd och lyx. Kvinnor skulle nu ha smal midja och stora bröst. Efter andra världskriget gick modet återigen tillbaka till en mer androgyn look. 70-talet drog med sig en ny våg av jämställdhet där mjukisbyxor blev poppis och kroppsideal tynade till förmån för visionen om jämlikhet mellan könen. I vanlig ordning gick sedan trenden åt motsatt håll under 80-talet där kroppsidealen drog åt olika håll för män och kvinnor. Sedan dess har kroppsidealen mer eller mindre hållit i sig. Idag har vi en trend där allt fler gymmar och lägger upp träningsbilder på internet, till exempel på Instagram. Moderaterna vill att regeringen utreder osunda kroppsideal inom sporten efter att Norge har lyckats med detta genom att varna idrottare om att lägga ut bilder på sina tränade kroppar på internet, eftersom det kan uppmuntra till träningshets.

Kritiskt tänkande behövs

Nu får vi se om denna motion går igenom. I så fall kanske vi snart kommer att se andra skärpningar när det gäller fenomen som kan leda till osunda kroppsideal. En annan aspekt av skönhetsidealen är fenomenet estetisk tandvård. Det görs många sökningar online på tandreglering stockholm, därför att vackra tänder är alltid trendigt. Många lägger stora summor på att fixa vita tänder för det perfekta leendet. Andra satsar på att fylla läpparna och boosta huden med olika produkter. En sak som är säker är att kroppsideal kommer och går. En trend följs ofta av en ny med motsatta ideal. Att ätstörningar är ett ökande problem visar dock att allt fler unga påverkas negativt att att ständigt se olika kroppsideal på internet och i olika medier. Därför är det många som efterfrågar diskussioner på skoltid om hur dagens kroppsideal ser ut, för att de unga ska kunna tänka kritiskt om detta.